superfoods, chia, jagody goji, czystek

4 produkty, które warto włączyć do swojej diety.

Podstawą zdrowego stylu życia jest zbilansowana dieta, dzięki której dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią ilości składników odżywczych (minerałów i witamin), które są niezbędne, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Niedobór którychkolwiek składników może objawiać się pogorszeniem stanu naszego zdrowia, różnymi dolegliwościami oraz przyspieszonym starzeniem się komórek, a co za tym idzie, również naszym. Aby codziennie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych, trzeba dbać o urozmaicenie posiłków. Każdy owoc, warzywo, witamina, składnik mineralny, białko, węglowodany czy tłuszcz, odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu naszego zdrowia. Dlatego, dziś chciałam wam przedstawić cztery produkty, które znalazły swoje stałe miejsce w mojej diecie już jakiś czas temu.

Jagody Goji

jagody goji

Są to owoce, których działanie i właściwości lecznicze są wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich od ponad 2500 lat. Posiadają wysoką zawartość witaminy A i E, są źródłem białka, żelaza oraz błonnika, a także innych cennych witamin i minerałów. Pomagają regulować pracę serca, ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru, poprawiają wzrok, a także dzięki kompleksowi LBP (Lycium Barbarum Polysaccharides) wykazują właściwości przeciw utleniające, a przede wszystkim przeciwnowotworowe.

Nasiona Szałwii hiszpańskiej (Chia)

chia

Te niewielkie nasiona są bogate w kwasy omega-3, błonnik, nie zawierają soli, są źródłem białka, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Doskonale nadają się do przyrządzania kaszki lub jako dodatek do koktajli , mlecznych. Zawarty w nasionach chia kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Więcej na ich temat pisałam >>TUTAJ<<.

Czystek

czystek

Czystek to jedna z roślin mających działanie na układ odpornościowy człowieka. Ponieważ zawiera imponujące ilości polifenoli, które posiadają unikalne właściwości antyoksydacyjne i wzmacniające naszą odporność. Działają w ten sposób, że osłaniają komórkę i unieszkodliwiają wolne rodniki. A także, bakterie, wirusy czy drobnoustroje „sklejają się” z polifenolami, dzięki czemu nie są w stanie połączyć się z błoną komórkową, którą mogłyby uszkodzić. Zalety picia czystka są potwierdzone naukowo, dlatego warto go pić przynajmniej raz dziennie.

Ostropest plamisty

ostropest plamisty

Jest on bez dwóch zdań, prawdziwym bohaterem dla wątroby! Wspomaga produkcję glutationu, ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ostropest plamisty swoje właściwości lecznicze zawdzięcza sylimarynie. Jest to kompleks flawonolignanów pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z owoców ostropestu. Sylimaryna stabilizuje błony komórkowe hepatocytów wątrobowych, przez co chroni wątrobę przed działaniem związków toksycznych i pobudza jej zdolności regeneracyjne. A o wątrobę warto dbać! Jest to jeden z organów w naszym ciele, który wykonuje najcięższą pracę. Spełnia ona około 500 funkcji. Przechowuje składniki odżywcze jak żelazo czy witamina B­12, a także unieczynnia szkodliwe substancje, na które jesteśmy narażeni każdego dnia.

Znacie te produkty? Czym wzbogacacie swoją codzienną dietę?