Arbuzowe Daiquiri. Idealny drink na babski wieczór.

Arbuzowe daiquiri, to idealny drink na babskie spotkania. Zwłaszcza teraz, kiedy zalewają nas coraz częściej fale upałów. Jest to drink prosty i szybki w wykonaniu, ale za to jaki pyszny i efektowny! Na pewno zaskoczycie nim swoich gości. W końcu, kobiety lubią takie małe co nieco, a chwila relaksu należy się przecież nawet nam.

Przepis na arbuzowe daiquiri znalazłam w książce Nigelli Lowson i jak ona sama mówi: „Prawdziwy kucharz nie powinien zbyt dług stać w kuchni bez drinka w dłoni. Zwłaszcza bez tego drinka. To olimpijski nektar – nawet dla bogów o wysublimowanym guście.” Tak więc kochane, kupujemy owoce, kroimy, mrozimy i czekamy na odpowiednią chwilę, aby delektować się naszym „nektarem bogów”.

Aby przygotować arbuzowe daiquiri, potrzebujemy:

  • 100 ml rumu Bacardi,
  • sok z jednej dużej limonki,
  • 1 czubata łyżka cukru pudru,
  • kawałki zamrożonego arbuza, ok. 10 x 5 cm pokrojonego w kostki (arbuza możecie również zastąpić innymi owocami, np truskawkami).

Przygotowanie:

Kiedy mamy wszystkie składniki, wrzucamy je do blendera i miksujemy na pienisty mus. Następnie przelewamy do kieliszków, bądź szklanek i gotowe! Również, jeżeli posiadamy w blenderze opcję kruszenia lodu, zamiast mrozić owoce możemy po prostu wrzucić lód i owoce, a efekt będzie podobny. Zarówno arbuzowe jak i truskawkowe daiquiri smakują wyśmienicie, a to truskawkowe możemy przyozdobić dodatkowo listkiem mięty. Smacznego.

Arbuzowe daiquiri