Krem z dyni – najpyszniejsza zupa sezonowa!

Sezon na dynie już od jakiegoś czasu trwa w najlepsze! Uwielbiam ten okres, ponieważ z dyni można naprawdę bardzo wiele ciekawych dań przyrządzić. A dzięki jej pięknemu pomarańczowemu kolorowi, zawsze jak mam chandrę, od razu mi lepiej :) Ja osobiście uwielbiam krem z dyni oraz mokre ciasto dyniowe. Dziś podsyłam Wam przepis na szybki i pyszny krem z dyni, którego przygotowanie jest niezwykle proste. Najgorszą i chyba najtrudniejszą czynnością jest tutaj, obieranie dyni… Tak, zdecydowanie tej czynności nie znoszę :) Ale kiedy już mamy obraną dynię, całe przygotowanie składników idzie ekspresowo! Lubicie dynię? Jeżeli jeszcze jej nie próbowaliście, to gorąco zachęcam Was do tego. Jest to zdecydowanie, wspaniałe warzywo sezonowe, z którego warto korzystać :) A teraz przechodzimy do przepisu.

SKŁADNIKI NA KREM Z DYNI:

-ok 1 kg surowej, obranej dyni,

-3 średnie ziemniaki,

-średnia cebula pokrojona w kostkę,

-posiekany ząbek czosnku (taki większy),

– ok. litr bulionu,

-łyżeczka curry,

-sól, pieprz,

-łyżeczka gałki muszkatołowej, pół łyżeczki imbiru mielonego

-4 łyżki oliwy z oliwek,

-pół szklanki śmietanki 30%,

-bazylia, pestki dyni, grzanki

WYKONANIE:

Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynie i ziemniaki pokrojone w średnią kostkę. Lekko obsmażyć. Dodać curry i wymieszać. Po ok 5 minutach, dodać bulion, gałkę muszkatołową i imbir i gotować na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż dynia i ziemniaki zmiękną. Całość zmiksować i przyprawić do smaku. Na koniec odlać część kremu do rondelka i rozrobić ze śmietanką, a następnie dodać do całości zupy. Albo, możemy również, zamiast dodawać śmietankę od razu do całości, dodać ją dopiero na talerzu. Według uznania :) Gotowe danie, podajemy z grzankami, lub groszkiem ptysiowym, posypane dodatkowo bazylią i pestkami dyni. I wtedy jest naprawdę pysznie!

SMACZNEGO!!! :D

krem z dyni