Krem z czerwonej soczewicy z pomidorami.

Uwielbiam zupy-kremy, robi się je szybko, łatwo, są zdrowe i pyszne! Tutaj naprawdę można poeksperymentować na różne sposoby, łączyć różne składniki, dzięki czemu nasze dania nie będą nudne, a nam uda się przemycić co nieco do jadłospisu naszych dzieci :) Ostatnio udało mi się zrobić pyszną zupkę z soczewicy, w sumie potrzeba niewiele składników i robi się ją ekspresowo. Częstujcie się przepisem :)

Składniki:

400 g czerwonej soczewicy

puszka pomidorów

4 łyżki jogurtu naturalnego

oliwa z oliwek

średnia cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz i szczypta curry,

pół łyżeczki ostrej papryki (lub słodkiej jak wolisz)

posiekana zielona pietruszka, groszek ptysiowy

 Wykonanie:

Dobrze wypłucz soczewicę, najlepiej kilka razy zmieniając wodę. Włóż do garnka, zalej zimną wodą (około 1,5 litra, jak później będzie za gęsta, można dolać wody). Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, dodaj curry, paprykę i łyżeczkę soli, przykręć gaz i gotuj jeszcze przez 15-20 min, a potem zmiksuj zupę. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj, razem z pomidorami podduś na oliwie. Dodaj je do przetartej zupy, doprowadź do wrzenia i gotuj na malutkim ogniu przez 2-3 min, stale mieszając, jeśli trzeba dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłącz gaz i poczekaj, aż lekko przestygnie, następnie zmiksuj ponownie, dodaj jogurt, dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekaną zieloną pietruszką i groszkiem ptysiowym.

Smacznego <3

20160302_130223

20160302_130228