Mokre ciasto z Dyni. Idealne do kawy, na przyjęcie i jesienne wieczory!

Za oknami straszna szaruga nam się zrobiła. Aż trudno uwierzyć, że jeszcze tydzień temu, żar lał się z nieba i można było się jeszcze cosik opalić. Bez wątpienia mamy Jesień! I to jak na razie, tę bardziej deszczową i w smutnych barwach. Osobiście mam nadzieję, że pojawi się jeszcze dużo Słońca i zrobi się troszkę cieplej, a wokół pojawią się typowo jesienne kolory.

Póki co, na rozpromienienie tych szarych dni, proponuję trochę Słońca na talerzu! Dziś mam dla Was przepis na idealne, mokre ciasto z dyni, które już tydzień temu zaproponowałam Wam na Instagramie. Już kilka osób mnie pytało o przepis na to cudo, tak więc, za nim skończy się sezon, wrzucam tajną recepturę do sieci. Sama ten przepis znalazłam kilka lat temu, przeszukując różne strony z przepisami na dyniowe ciasto. Ten wydał mi się najprostszy i najciekawszy, ale nie byłabym sobą, gdybym przepisu trochę nie zmieniała i zrobiła po swojemu :)

Ciasto z dyni nie wyrasta za bardzo, jest trochę podobne fakturą do sernika i też tak smakuje. Trochę jak taki sernik pomarańczowy :) Ciasto jest naprawdę pyszne, a zapach w kuchni podczas pieczenia powala i mogłabym mieć taki zawsze. Głównymi wielbicielami tego ciasta u nas w domu jestem ja i mój Eryk. I kiedy ciasto się skończyło, młody kazał mi kupić dynię i zrobić nowe :D Więc nie pozostało mi nic innego jak znów upichcić to słoneczne ciasto!

Tak więc, kto chętny, zapraszam do częstowania się przepisem i korzystania, póki dynie dostępne.

Ciasto z Dyni – przepis:

Składniki:

-800 g obranej dyni,

-150g cukru trzcinowego,

-2 czubate łyżki miodu,

-100 ml śmietany 18%,

-4 duże jajka,

-120 g mąki kukurydzianej i 60 g mąki pszennej tortowej,

-łyżeczka cukru wanilinowego,

-1 pomarańcza,

-60 g masła.

Wykonanie:

Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zetrzeć skórkę z pomarańczy, dodać wyciśnięty z niej sok i dusić pod przykryciem do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Można dolać trochę wody, tak żeby nam się dynia nie przypaliła. Następnie zdjąć pokrywkę i odparować, na koniec lekko przestudzić. Do jeszcze ciepłej dodać masło i cukier wanilinowy i zmiksować blenderem na mus. Jajka ubić mikserem na pienistą masę. Następnie miksując na średnich obrotach nasz dyniowy mus, dodawać kolejno cukier, miód, śmietanę, ubite jajka i przesianą mąkę. Miksować, aż do uzyskania jednolitej masy (będzie trochę lejąca). Piekarnik ustawić na 180 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 40-50 minut. Po tym czasie, przestudzić ciasto w uchylonym piekarniku, a następnie wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki. Można posypać cukrem pudrem i ja tak zrobiłam, ale ciasto i tak jest słodkie, więc najpierw spróbujcie, za nim je dosłodzicie :) Najlepsze w tym cieście jest to, że ono z dnia na dzień jest coraz smaczniejsze. Tak więc, mi najbardziej smakowało 3 dni od zrobienia. 

ciasto-z-dyni1
ciasto-z-dyni
Jak sami widzicie, Słońce na talerzu :)