Penne z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem.

Składniki:

– 400 g piersi z kurczaka,
 -250 g pieczarek,
– 1 średnia cebula,
– łyżka masła,
– 0,5 litra bulionu
– szpinak mrożony około 200 g,
– mała śmietana 18%,
-1 łyżka mąki pszennej,
– makaron penne,
– ser żółty,
– sól, pieprz, olej.

Wykonanie:

 
 Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie zeszklić na maśle, dodać pieczarki, sól, pieprz i chwilę dusić. W między czasie, kurczaka myjemy,  kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy już nam się trochę podpiecze dorzucamy do cebuli i pieczarek, wlewamy bulion, dodajemy szpinak i gotujemy około 10 minut. W rondelku rozrabiamy mąkę z wodą i śmietaną, gdy uzyskamy jednolitą konsystencję dolewamy do sosu. Ale pomału, możliwe, że nie trzeba będzie wlać całości, zależy jaką konsystencję sosu chcemy otrzymać. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem penne, można posypać tartym żółtym serem.
Smacznego :)
  • Ale pyszności. Uwielbiam takie dania :-)

    • Pyszne i szybko się robi, parę minut i gotowe :)

  • Wygląda smakowicie ale my nie lubimy szpinaku.
    Naslonecznej.blogspot.com

    • Mój partner też nie przepada, jak słyszał, że to ze szpinakiem to minę miał…. nieciekawą :) a zajadał aż mu się uszy trzęsły :) ser żółty daje fajny posmak a szpinaku praktycznie nie czuć :)

  • szpinak…jak najbardziej lubiony przez nas ;)

    • ja od niedawna się z nim polubiłam i to bardzo:)

  • Nigdy nie przyrządzałam szpinaku. Kiedyś muszę się na niego skusić. :)

    • Jest masa przepisów na szpinak:) Nic tylko próbować i eksperymentować z przepisami i tworzyć swoje smakołyki :)