Błyskawiczne przekąski z ciasta francuskiego z czarnym sezamem.

Lubicie ciasto francuskie? Ja bardzo! Głównie za to, że można z jego pomocą zrobić mnóstwo przeróżnych dań. Czy to na słodko, czy to na słono, ciasto sprawdza się idealnie. Lubię je także za to, że nie muszę go robić sama! Gdyż można je kupić praktycznie w każdym sklepie. Dzięki temu, bardzo wiele dań czy przekąsek, robi się błyskawicznie, przy niewielkim nakładzie pracy.

Dziś chciałam Wam zaproponować błyskawiczne przekąski, które świetnie się sprawdzają na spotkaniach towarzyskich. I nawet jeśli goście zjawią się niezapowiedziani, a masz akurat składniki w domu, lub sklep w pobliżu, w 10 minut je przygotujesz, wstawisz do piekarnika i za parę chwil, będziesz miała gotowe przekąski!

Na przekąski będziesz potrzebować:

-opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej XXL),

-kiełbaski z fileta lub szynki (takie w miarę cienkie jak parówki),

-jajko,

-czarny sezam do dekoracji.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwiń. Potnij na podłużne pasy o szerokości 4 cm, następnie każdy z pasów na ok. 10 cm romby (czyli po skosie, jak przy faworkach). Kiełbaski potnij na mniejsze kawałki o szerokości również 4 cm, połóż po jednej na każdym kawałku ciasta i zawiń. Następnie nożem wykonaj parę nacięć, tak aby ciasto w momencie pieczenia, popękało w tych miejscach. Ułóż przekąski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzep trzepaczką i pędzelkiem posmaruj wierzch przekąsek. Na sam koniec posyp czarnym sezamem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu, odstaw do lekkiego przestudzenia i podawaj ciepłe.

Smacznego :)