Puszyste ciasto z truskawkami.

Ciasto z truskawkami należy do moich ulubionych! Praktycznie, kiedy tylko kończy się sezon na te pyszne i soczyste owoce, już nie mogę się doczekać kiedy znowu się zacznie. Uwielbiam truskawki pod każdą postacią, koktajle, lody, sorbety, same, albo ze śmietaną, no i oczywiście w cieście. Dlatego też, nie wyobrażam sobie, żebym choć raz nie upiekła ciasta w którym zatopione byłyby moje kochane truskaweczki! A to ciasto nie tylko jest banalne w wykonaniu, ale również, jest pyszne i puszyste. Posiada magiczne zdolności znikania, kiedy je ostatnio upiekłam, nie minął dzień, a ciasta już nie było. Eryk zajadał się nim, aż mu się uszy trzęsły. Ten przepis dostałam od znajomej, która zapewniała mnie, że ciasto na pewno mi wyjdzie i po tym nie będę chciała korzystać już z innego przepisu! I miała rację, przepis jest świetny i z pewnością wykorzystam go nie raz.

Składniki:

  • 5 dużych jajek,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • kostka masła 200 g,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki mleka
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 0,5 kg umytych i obranych truskawek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Wykonanie:

W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy masło razem z cukrem wanilinowym i mlekiem, następnie odkładamy do przestygnięcia. Do wysokiego naczynia wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę mikserem na najwyższych obrotach. Do ubitej piany po trochę dodajemy cukier ciągle miksując aż cukier nam się rozpuści.

Następnie, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Odkładamy mikser i stopniowo wlewamy roztopione i przestudzone masło i mieszamy dokładnie łyżką. Na sam koniec powoli wsypujemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką masę.

Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wyrównujemy. Na ciasto układamy pokrojone na połówki truskawki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 40-50 minut (do suchego patyczka). Kiedy ciasto jest gotowe, wyciągamy, opruszamy cukrem pudrem i możemy się zajadać! Smacznego.

20160607_162020

 

ciasto z truskawkami