Sernik „złota rosa”-czyli najlepszy sernik jaki jadłam!

Ostatnio trochę się u nas działo, więc mnie w sieci nie było. Urodziny Pana domu, pasowanie Eryka na przedszkolaka i na koniec moje urodziny ;) Więc było co świętować. Nie jakoś hucznie, ale jakieś ciasto trzeba było upiec! I padło na moje ulubione – sernik „złota rosa”. Puszysty, mięciutki, z pianką i tą przysłowiową rosą na wierzchu – mmmm miodzio.

Jest to ciasto, które w naszym domu pojawia się kilka razy w roku, wszyscy je lubią i zawsze mi wychodzi.

Na każdej imprezie robi furorę, każdy się nim zajada, a o ostatni kawałek jest „walka” ;)

Jest bardzo prosty w wykonaniu i w miarę szybki, nawet przy moich urwisach udało mi się go szybko przygotować, bez żadnych niespodzianek.

Dobra, dobra, ja tu pitu pitu, a Wy pewnie po przepis tu zaglądacie :)

U W A G A, U W A G A oto i ON:

Kruche ciasto:

-2 szklanki mąki typu 500 (najlepiej krupczatka ),

-pół szklanki cukru pudru,

-kostka masła 200g mocno schłodzonego (czyli prosto z lodówki! )

-3 żółtka (białka do szklaneczki i do lodówki),

-łyżeczka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, dodać cukier wanilinowy i kostkę masła. Wszystko razem siekamy nożem (masło można wcześniej pokroić na mniejsze kawałki ). Następnie dodajemy żółtka i w miarę szybko wszystko zagniatamy, kiedy się wyrobi ciasto, formujemy kulkę, zawijamy w folie spożywczą i do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie można formę uprzednio wysmarowaną masłem i opruszoną mąką wyłożyć naszym ciastem.

MASA:

-1kg twarogu (zmielony),

-4 całe jajka,

1 szklanka cukru,

-1 budyn śmietankowy,

-1 cukier waniliowy,

-2 szklanki zimnego mleka 3,2% ( ja daję troszkę mniej),

-sok z polowy cytryny,

-1/2 szklanki oleju.

Wykonanie:

Do twarogu dodać cukier, cukier wanilinowy, jajka i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń w proszku, olej i sok z cytryny i ponownie zmiksować, na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną ciastem ( pamiętaj, żeby blachę najpierw nasmarować masłem, opruszyć mąką i potem wyłożyć ciastem ). UWAGA: masa serowa jest bardzo lejąca. Piekarnik bez termoobiegu nagrzać do ok 175-180 stopni C (a z termoobiegiem 160-165 st C). Do nagrzanego piekarnika włożyć ciasto i piec 60 min., 20 min przed końcem, ubić białka z 1/2 szklanki cukru na sztywną pianę i ok. 15 minut przed końcem (czyli po 45 minutach pieczenia), wyciągnąć ciasto i pokryć ubitą pianką. Włożyć z powrotem do piekarnika i tak piec jeszcze 15 minut. Następnie wyciągnąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej smakuje na drugi dzień, wyjęte prosto z lodówki :)

S M A C Z N E G O!!!!

sernik2