biało-różowy tort dla dziewczynki

Biało-różowy tort urodzinowy dla dziewczynki.

Mniej więcej w połowie czerwca urządzaliśmy urodziny Lili i Eryka. I jak co roku, piekłam torty.  A jak wiadomo, tort urodzinowy i dmuchanie świeczek, to jeden z najważniejszych elementów przyjęcia! Tak więc, w tym roku, wybór wyglądu tortów pozostawiłam dzieciom. Eryk, już 5-cio latek, jak przystało na prawdziwego wojownika, chciał tort z „zielonym ninja”, Lila natomiast poprosiła o różowy tort z serduszkami. Zamówienia przyjęłam, obmyśliłam wszystko, co i jak zrobić, poszperałam po różnych przepisach, pokombinowałam i zrobiłam wymarzone torty dla dzieci! I mimo, że arcydzieła to może nie były, moje dzieci były zachwycone, a torty smakowały najlepiej pod Słońcem! Dziś Wam podsyłam przepis z którego korzystałam robiąc tort dla Lili.

Do wykonania tortu będziesz potrzebować:

-jasny biszkopt (przepis),
krem truskawkowy:
  • -25 dag serka mascarpone
  • -40 dag schłodzonej śmietanki 30%,
  • -60 dag truskawek,
  • -6 łyżek cukru pudru,
  • -1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • -6 łyżeczek żelatyny,
nasączenie:
  • 15 dag truskawek,
  • 10 łyżek wody,
dekoracje:
  • 25 dag serka mascarpone,
  • 25 dag schłodzonej śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • kilka sztuk truskawek.

Wykonanie tortu:

  • Najpierw wg przepisu upiecz biszkopt i pozostaw do wystygnięcia.
  • Następnie przygotuj krem. Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej wody. Odstaw na 10 minut, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Truskawki umyj  i oczyść z szypułek, a następnie zmiksuj 20 dag owoców na mus, resztę pokrój w ćwiartki. Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz musem truskawkowym. Śmietankę ubij na sztywno i razem z rozpuszczoną żelatyną, dodaj do masy z serka mascarpone. Żelatynę dodawaj powoli, dokładnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Następnie, tak gotową masę wymieszaj z kawałkami truskawek i odstaw do lodówki.
  • Teraz przygotuj dekorację tortu. Serek wymieszaj z cukrem pudrem i ubitą na sztywno śmietanką. Do osobnej miseczki przełóż małą porcję kremu  i wymieszaj ze zmiksowanymi na mus truskawkami. Część różowego kremu, przełóż do foremek w kształcie serduszek i włóż do zamrażalnika. Resztę włóż do lodówki do stężenia.
  • Następnie przygotuj nasączenie biszkoptu. Umyte truskawki zmiksuj z wodą. Dzięki takiemu nasączeniu, biszkopt będzie pysznie truskawkowy.
  • Biszkopt przekrój na 3 blaty. Na spodzie tortownicy lub patery ułóż pierwszy krążek, nasącz musem i posmaruj połową kremu. Następnie ułóż kolejny blat i znów nasącz go i posmaruj resztą kremu z truskawkami. Ostatni blat biszkoptu nasącz musem truskawkowym i ułóż na wierzch tortu spodem do góry. Na koniec, posmaruj tort białym kremem przygotowanym do dekoracji oraz ozdób różowym kremem (z lodówki) robiąc małe serduszka lub kropki na torcie, albo pisząc np Imię i wiek dziecka. Tuż przed podaniem, na wierzch tortu ułóż serduszka z zamrażalnika i gotowe!

I jak Wam się podoba taki tort urodzinowy?