Tort urodzinowy z WW i M&M’s.

W ostatni weekend trochę się u nas działo. W końcu, po trzech miesiącach opóźnienia, zorganizowaliśmy imprezę urodzinową naszych dzieci. Czemu dopiero teraz? No cóż, nie było to od nas zależne, tak się potoczyły pewne sprawy i inaczej się nie dało. Tak czy siak, ogromnie cieszę się, że udało nam się to jeszcze przygotować, przed końcem wakacji.

Głównym punktem, chyba każdej imprezy urodzinowej dla dzieci, jest oczywiście tort! I dmuchanie świeczek :) Torty mogłam zamówić i oszczędzić sobie sporo czasu, ale jednak wolałam sama je przygotować. Torty były dwa. Dwa totalnie różne i totalnie wyjątkowe. Kosztowały sporo pracy, zwłaszcza, że dzieciaki ciągle mi się pod nogami kręciły ;) Do tanich też nie należały, ze względu na koszt dekoracji. Ale radość moich dzieci – bezcenna!

Dziś podsyłam Wam przepis na tort z batonikami WW i cukierkami M&M’s, jaki przygotowałam dla Eryka. Nie jest bardzo trudny w wykonaniu, choć czasochłonny, a efekt jest naprawdę powalający :)

tort urodzinowy z batoników

Składniki:

Cisto czekoladowe:

-200 g mąki pszennej tortowej,

-60 g czekolady gorzkiej,

-25 g kakao,

-110 ml mleka,

-130 g masła,

-200 g cukru,

-2 jajka,

-110 ml jogurtu naturalnego,

-1 łyżeczka proszku do pieczenia,

-¾ łyżeczki sody oczyszczonej,

-szczypta soli.

Masa do przełożenia:

-400 ml śmietany kremówki 30%,

-250 g serka mascarpone,

-4 łyżki cukru pudru.

Masa do obłożenia tortu:

-100 g czekolady gorzkiej,

-170 g masła.

Dodatkowo:

-batoniki WW ( ja zużyłam prawie 11 opakowań)

-cukierki M&M’s

-opakowanie truskawek 250 g, albo inne owoce.

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto czekoladowe.  Mleko, masło, cukier i kakao podgrzać w garnku, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa, ale nie gotować! Następnie posiekać czekoladę i dodać, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Następnie odłożyć do przestygnięcia.

W misce roztrzepać jajka trzepaczką, dodać jogurt i wymieszać. Dodać wcześniej przygotowaną masę czekoladową i również wymieszać.

W drugiej misce, wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Następnie przesypać do miski z masą i dokładnie wymieszać trzepaczką, aż do połączenia się składników.

Całość przelać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 40-50 minut w tem. 180°, do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika, zostawić ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu, odstawiamy do wystygnięcia (aby wyrównać grzbiet, możesz obrócić ciasto do góry dnem, na papierze do pieczenia). Następnie, przetnij ciasto dwukrotnie, aby otrzymać trzy równe blaty.  Jeśli chodzi o ponczowanie ciasta, ja użyłam po prostu esencji z herbaty.

Następnie przygotować krem. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i na koniec serek mascarpone i ubijać na wolnych obrotach. Na spodzie od tortownicy, albo paterze, ułożyć pierwszy blat ciasta, naponczować go, nałożyć cienką warstwę masy, ułożyć połówki truskawek i przykryć grubą warstwą masy. Przyłożyć drugim blatem, naponczować, i znów cienka warstwa kremu, truskawki i przykryć pozostałym kremem. Na koniec przyłożyć ostatnim blatem, naponczować i schować do lodówki.

Przygotować masę do obłożenia tortu. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo czekoladę. Masą posmarować bok i górę tortu. Na koniec, obkładamy cały tort wafelkami uprzednio rozdzielonymi nożem, na pojedyncze kawałki. Całość obwiązujemy piękną wstążką i gotowe, można włożyć tort do lodówki. Jeżeli chodzi o drażetki M&M’s, wysypujemy je tuż przed podaniem, gdyż w lodówce, od zimna robią się takie jakby matowe, zaśniedziałe. Smacznego :)

tort z WW i M&M's