Tradycyjne kruche ciasteczka-idealne na każdą okazję!

Uwielbiam kruche ciasteczka, wszelkiego rodzaju! I te zupełnie najzwyklejsze i z dodatkami. Do kawki, do herbatki i tak zupełnie bez okazji, na przegryzkę idealne. Problem w tym, że jak już je zrobię, to mogłabym się nimi zajadać i zajadać… Po prostu pyszne! I pewnie dlatego nie robię ich zbyt często…:P Ale jeśli mam kupić dzieciom jakieś tam ciasteczka „sklepowe” i nie wiedzieć co tak naprawdę w nich jest, to wole im je upiec sama! A kruche ciasteczka, są banalne w wykonaniu i prócz chłodzenia cista (tu około 3 godziny), to robi się je błyskawicznie.

Dodatkowo, do pomocy przy wykrawaniu ciastek, możemy „zatrudnić” małych pomocników! Byle tylko pilnować, żeby surowego ciasta nie podjadali :) A wiadomo, że wspólnie wykonana robota, smakuje najlepiej. Gotowe ciasteczka, jeżeli chcemy, albo robimy w większej ilości, możemy włożyć do pojemnika na ciasteczka i nawet do 2 tygodni trzymać. Choć szczerze Wam powiem, że mi nigdy się nie udało dłużej niż dwa dni je przetrzymać… Noo…, ale cóż poradzić? Jak takie dobre, to i szybko znikają :) Tak więc, podrzucam Wam przepis z jakiego my korzystamy i kto ma ochotę, niech się częstuje :D

Składniki:

-3 szklanki mąki krupczatki (do kruchych ciastek i w ogóle ciasta kruchego jak robimy, jest najlepsza!),

-25 dag mocno schłodzonego masła (prosto z lodówki),

-2 żółtka,

-2 łyżki śmietany 12%,

-2 łyżeczki cukru wanilinowego,

-1/2 szklanki cukru pudru (tak około 100 g).

Przygotowanie:

Mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło i siekać wszystko razem nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto i uformować kulkę. Im krócej zagniatamy, tym bardzie kruche będzie. Dlatego, jak już nam się połączą wszystkie składniki, zagnieść kulkę i owinąć folią spożywczą. Następnie włożyć do lodówki na 3 godziny, aby ciasto dobrze się schłodziło. Po tym czasie, wyjąć ciasto i podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować przez folię na opruszonej mąką stolnicy, na grubość około 0,5 cm. Z tak rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez 10-12 minut. Aż ciasteczka się zarumienią. Wyjąć, odstawić do ostudzenia i można jeść :)

A Wy lubicie kruche ciasteczka?