Świeży, pachnący, z chrupiącą skórką, mięciutki w środku, a do tego, tak smakowity, że każdy w domu doprasza się o kolejny kawałek… Tak właśnie wyobrażam sobie CHLEB idealny!
I wierzcie mi, już nie raz próbowałam upiec niejeden chlebek (wg przepisu-najpyszniejszy)…, ale niestety – nigdy mi jak na zdjęciach z tych przepisów nie wyszedł, a i w smaku, też daleko było mu do ideału!
Jednak nie poddawałam się i wciąż szukałam przepisu dla mnie – IDEALNEGO… I w końcu, ZNALAZŁAM!
Zupełnie przypadkiem, przeglądając pinterest, trafiłam na przepis na chleb pieczony w garnku! I to z minimalnej ilości składników (bo tylko z 4) i do tego bez wyrabiania ciasta! Ciasto samo się wyrabia, wystarczy tylko wymieszać w dużej misce składniki łyżką!
Najpierw pomyślałam, no niemożliwe! Po czym stwierdziłam, że jeżeli ten chlebek jest tak pyszny jak wygląda, to jest to przepis idealny dla mnie i muszę go zaraz wypróbować! I co? UDAŁO SIĘ!
W końcu znalazłam przepis na chleb, który mi zawsze wychodzi i wszyscy domownicy go uwielbiają! A roboty przy nim nie ma praktycznie w ogóle.
Wieczorem mieszam wszystkie składniki, zostawiam na ok. 14 godzin do wyrośnięcia, a następnie, po tym czasie piekę przez około 1 godzinę.
Chlebek jest idealny: w smaku, strukturze, a pachnie tak, że ślinka sama cieknie!
W dużej misce (lub garnku) wymieszaj przesianą mąkę z solą i drożdżami. Następnie cały czas mieszając drewnianą łyżką, pomału, stopniowo dolewaj wody. Ciasto będzie lekko mokre i takie właśnie ma być!
Następnie przykryj miskę czystą ściereczką i pozostaw na 12-18 godzin w ciepłym miejscu (najlepiej na noc).
Kiedy ciasto jest już gotowe (wygląda jak spora ilość masy z pęcherzykami), rozgrzej piekarnik do 240 ºC i wstaw do niego na 30 minut naczynie w którym będziesz piec swój chleb. Może to być żeliwny garnek z przykrywką lub dowolne szklane naczynie żaroodporne. Ja korzystam z naczynia żaroodpornego, gdyż żeliwnego garnka jeszcze nie posiadam.
W tym czasie, kiedy naczynie będzie się „grzało”, rozłóż na blacie kawałek papieru do pieczenia, posyp go dobrze mąką (tak żeby ciasto się nie przykleiło do pergaminu) i delikatnie wyskrob na nie ciasto z miski. Uformuj kulkę obtaczając ciasto w mące i przykryj znów ściereczką, aż naczynie się nagrzeje.
Następnie, wyjmij ostrożnie naczynie z piekarnika (pamiętaj że jest bardzo gorące!!!), przełóż do niego ciasto razem z papierem i wstaw z powrotem (przykryte pokrywką) do piekarnika na 30 minut.
Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz jeszcze około 15-20 minut, tak żeby skórka ładnie się zarumieniła i była chrupiąca.
Kiedy chleb jest już gotowy, wyjmij go ostrożnie z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.