Domowa Pizza, dlaczego jest lepsza i jak ją zrobić.

Raz na jakiś czas, w naszym domu pojawia się w ramach obiadu lub kolacji Pizza. Nie jest to może najbardziej „FIT” danie na Świecie, ale od czasu do czasu…, czemu nie?

I tak, nieraz już, wracając z dłuższego pobytu za domem, wiedząc, że w domu lodówka pusta, a w brzuchach słychać jak kiszki marsza grają, „po drodze” wstępowaliśmy po gotową, już na nas czekającą – Pizzę. 

I nieważne jak dobra by była, to i tak – najlepsza, ale to najlepsza pizza, jaką kiedykolwiek będziecie mieć możliwość zjeść, to jest ta DOMOWA właśnie! I chyba nie ma tu osoby, która by się ze mną nie zgodziła… Prawda?

No więc, dlaczego, domowa Pizza jest najlepsza?

Domowa Pizza jest najlepsza, ponieważ:

  • zrobiona jest z zawsze świeżych, przez nas starannie dobranych i ulubionych składników,
  • wiemy jak powstała od A do Z,
  • to MY ją zrobiliśmy ;)
DOMOWA PIZZA

No, ale tak samemu zrobić Pizzę w domu? No TAK! To wcale nie jest takie trudne i wbrew pozorom nie zajmuje zbyt wiele czasu! Wystarczy wcześniej mieć przygotowane w domu wszystkie składniki jakie chcemy i do dzieła!

Tak naprawdę, najwięcej czasu potrzebuje CIASTO na PIZZĘ. Bo około godziny na wyrośnięcie, ale kiedy ciasto się robi, my w tym czasie przygotowujemy inne składniki potrzebne do naszej domowej Pizzy. 

Jak zrobić domową Pizzę?

Na ciasto na Pizzę potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 ml gorącej, przegotowanej wody,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 25 gr drożdży (świeżych),
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki cukru

Najpierw przygotuj rozczyn z drożdży. Ogrzej je w temperaturze pokojowej, następnie rozpuść w gorącej wodzie, dodaj cukier, dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 minut.

Następnie, do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj z solą. Teraz dodaj stopniowo rozczyn, dokładnie mieszając. Na koniec dodaj jeszcze oliwę, znów wymieszaj i wyrób ciasto aż będzie gładkie.

Jeżeli ciasto zbytnio się lepi, dodaj trochę mąki i dalej wyrabiaj. Następnie, zrób z ciasta kulkę i odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na około godzinę.

W tym czasie przygotuj sos i pozostałe składniki.

Na sos do Pizzy będziesz potrzebować:

  • 500 g krojonych pomidorów (ja korzystam z kartonika lub puszki)
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • oregano, bazylia

W rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć na nią posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż go, aż się trochę zarumieni. Następnie dodaj pomidory, przyprawy, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut pod przykrywką, mieszając od czasu do czasu. Na koniec całość zblenduj.

Przygotowanie naszej domowej Pizzy:

Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, a ciasto pięknie nam wyrosło, możemy brać się za przygotowanie pizzy. Najpierw podziel ciasto na dwie części.

Jedną część rozciągam na posmarowanej oliwą blaszce (ja używam po prostu spodu od tortownicy, bo nie mam nic innego). Pamiętaj, aby ciasta nigdy nie wałkować, tylko rozciągać je palcami, aż uzyskamy pożądany kształt i wielkość ( na początku, trochę opornie idzie, ale po chwili ciasto już ładnie się rozciąga!). Następnie dodaję przygotowany wcześniej sos i składniki.

Piekarnik w między czasie nagrzej do 250º C i kiedy Pizza będzie przygotowana do pieczenia, włóż ją na około 10-15 minut do piekarnika. Będzie gotowa, kiedy ciasto się zarumieni!

DOMOWA PIZZA

PYCHA!!! <3