Makaron z pieczonymi pomidorami koktajlowymi, czosnkiem i bazylią.
Sezon świeżych i soczystych pomidorów powoli dobiega końca. W tym czasie są one niedrogie i można z nich przygotować naprawdę przepyszne dania. Uwielbiam wykorzystywać pomidory praktycznie na każdym kroku. Czy to w sałatkach, w sosach, na kanapkach czy zwyczajnie same, jako przekąski. Są pyszne i bardzo zdrowe, dlatego warto z nich korzystać i cieszyć się nimi póki jest ich sezon. Dlatego dziś, póki jeszcze są świeżutkie i pyszne, podrzucam przepis na najlepsze danie z makaronu z pieczonymi pomidorami koktajlowymi, jakie kiedykolwiek jedliście! To danie, od pierwszego kęsa stało się jednym z moich ulubionych. Przygotowanie go jest niezwykle proste i zawiera niewielką ilość składników. Można nawet rzec, że robi się samo, ponieważ wystarczy włożyć składniki do piekarnika, ugotować makaron, a za około godzinkę, mamy pyszne danie! Wyobraźcie tylko sobie, te rozpływające się w ustach pomidorki, smak świeżej bazylii i ten delikatny sos, który powstał w wyniku połączenia się wszystkich składników – bajka! Tak więc zapraszam Was na przepis :)
Składniki:
-250 g makaronu casarecce,
-500 g pomidorków koktajlowych na gałązce,
– garść liści świeżej bazylii ( podarte na kawałki) + trochę do uzupełnienia już gotowego dnia,
– 4 ząbki czosnku zmiażdżone i obrane,
-1/3 szklanki oliwy z oliwek,
-nasiona słonecznika,
-pestki dyni,
-sól morska i świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 165 ºC. Umyte pomidorki, czosnek i podartą bazylię, umieść w formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie wstaw do piekarnika. Piecz, aż pomidory będą popękane i pomarszczone, tak około 40-50 minut. Aby zapewnić równomierne gotowanie i uniknąć nadmiernego przypalenia składników( bo z bazylii i czosnku i tak zrobią się chipsy, ale tu chodzi o smak), mieszaj wszystko kilka razy podczas pieczenia. Ale uwaga! Zapach w kuchni jest niesamowity, już od niego samego ślinka leci! ;)
Podczas, gdy pomidorki i pozostałe składniki się pieką, ugotuj makaron al’dente według przepisu. Kiedy wszystko będzie gotowe, połącz wszystkie składniki, dorzuć świeże podarte liście bazylii, posyp nasionami słonecznika i pestkami dyni. Jeżeli trzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem. I można jeść!
SMACZNEGO! :D