W rondelku rozpuść łyżkę masła z łyżką oliwy. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz marchewkę i zeszklij na małym ogniu. Kurki dobrze oczyść i wysusz. Następnie dodaj do cebuli i marchewki, podsmaż ok. 2 minuty ciągle mieszając.
Następnie dodaj przyprawy, szklankę bulionu, dokładnie wymieszaj, a następnie odparuj na większym ogniu, również przez ok. 2 minuty.
Do miseczki odlej kilka łyżek powstałego wywaru i lekko ostudź, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do reszty sosu i dokładnie wymieszaj, aż wszystko się ładnie połączy. Na koniec dodaj posiekany koperek, gotuj jeszcze ok. minutę i odstaw z ognia.
Polędwiczki umyj i dokładniej osusz. Obetnij błony i niechciane tłuszczyki, a następnie pokrój w plastry. Posól i popieprz. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i podsmaż polędwiczki z każdej strony, aż się zarumienią.
Tak podsmażone polędwiczki, dodaj do naszego sosu i gotuj jeszcze przez około 4-5 minut. Na koniec dodaj mąkę (ok. 1 łyżka), sypiąc bezpośrednio do sosu przez sitko, ciągle mieszając. Jeżeli trzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku. I to tyle…