Pyszny krem z białych warzyw.
Wiecie, że uwielbiam zupy kremy. Dziś przedstawię Wam przepis na kolejną pyszną zupkę, łatwą i bardzo szybką do zrobienia. Zupa składa się głównie z białych warzyw, u mnie dodatkowo znalazła się marchewka, która nadała zupie lekko żółtego koloru. Nie jest ona tu koniecznym składnikiem, ale dzięki niej zupa staje się lekko słodka w smaku. Co bardzo odpowiada moim urwisom :) A ja z czystym sumieniem po raz kolejny przemycam do ich brzuszków masę składników odżywczych ;D
Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki,
- duży por, albo dwa średnie,
- główka czosnku,
- 2 marchewki (opcjonalnie, nie trzeba jej dawać, bo w sumie nie jest biała, ja lubię wiec daję ;) )
- średni seler,
- 2 pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- świeży tymianek (ewentualnie suszony),
- 1 litr bulionu z kurczaka, a nawet troszkę więcej,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie jogurt grecki oraz koperek.
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obetnij końcówki czosnku, tak żeby było widać go w środku, ale nie obieraj go, owiń folią aluminiową i włóż do piekarnika na około 40 minut, aż zmięknie. Wyjmij czosnek z piekarnika, ściągnij folię i pozostaw do ostygnięcia. Następnie obierz go delikatnie.
W czasie, kiedy czosnek się piecze, pokrój ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera w kostkę, a pora w półplasterki i podsmaż cały czas mieszając na maśle i oliwie. Tak około 6-8 minut. Następnie dodaj 3/4 bulionu, upieczony czosnek, posiekany tymianek i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, doprowadź do wrzenia, a następnie skręć gaz na najmniejszy i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Następnie całość zmiksuj na gładką masę, jeżeli zupa jest za gęsta, dodaj resztę bulionu, albo wody jak nam braknie( wszystko zależy ile nam odparowało w trakcie gotowania). Dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawaj z grzankami. Można dodać trochę jogurtu greckiego, już bezpośrednio na talerzu. Albo jak u mnie, po prostu dodać trochę koperku.
SMACZNEGO KOCHANI ;D