Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki LAST MINUTE!

Witajcie kochani! 

I jak Wam idą świąteczne przygotowania? Ja to nie wiem w co ręce włożyć…! Ale parę rzeczy na liście już mogę odhaczyć. Reszta to już tylko detale, wiecie sprzątanie, ubranie choinki, upieczenie ciasta, itd…. ;)

A dziś, tak na szybko, kto jeszcze nie zdążył, przepis na mięciutkie: PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE!!!

pieczenie pierniczków świątecznych

I nie martwcie się, że będą twarde i sobie zęby połamiecie, bo za późno się za nie wzięliście! Te będą mięciutkie już następnego dnia ;)

BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

-70 g masła,

-450 g mąki pszennej,

-1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,

-80 g cukru pudru,

-1 łyżka kakao,

-1 płaska łyżka przyprawy do piernika,

-2 jajka,

-3 łyżki miodu wielokwiatowego.

dodatkowo na lukier:

-150 g cukru pudru,

-3-4 łyżki soku z cytryny,

oraz do pojemnika w którym będziemy przechowywać pierniczki:

-jabłko, goździki.

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuść na niewielkim ogniu i odstaw do wystudzenia. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj. Następnie wbij jajka, dodaj miód i ostudzone masło. Ugniataj ciasto, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Następnie zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na pół godziny.

pierniczki świąteczne

Po tym czasie, ciasto wyjmij i podziel na dwie części. Rozwałkuj za pomocą wałka na grubość około 0,5 cm i za pomocą foremek, wytnij (albo, najlepiej niech dzieci to zrobią) pierniczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 º C piekarnika na 5-7 minut. Upieczone pierniczki odstaw do wystygnięcia. Pamiętaj, aby za bardzo się nie przypiekły, bo na pewno będą twarde i nic tylko zęby łamać!

Dno pojemnika, w którym będziesz przechowywać pierniczki, wyłóż plastrami jabłka, następnie ułóż pierniczki, i pozostałe jabłka poukładaj na pierniczkach. Tak, żeby nabrały wilgoci i aromatu jabłek. Dodatkowo, dla ciekawszego aromatu możesz dorzucić goździki. Następnie zamknij szczelnie pojemnik i odstaw w spokojne i chłodne miejsce. Z dale od łapek łakomczuchów! ;)

Jabłuszka wymienia się co 1-2 dni, ale już następnego dnia, pierniczki są mięciutkie. Pamiętaj, że pierniczki, zawsze po upieczeniu są miękkie, a jak wystygną, to twardnieją. Dlatego jeżeli chcesz je przygotować tradycyjnie, bez użycia jabłek, to musisz to zrobić dużo wcześniej i czekać, aż zmiękną same…

O! i jeszcze bym zapomniała :)

PRZYGOTOWANIE LUKRU:

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny w miseczce, aż otrzymasz gładką masę. A następnie udekoruj nią gotowe pierniczki! :)

świąteczne pierniczki

pierniczki świąteczne

Miłego pieczenia :D